Studio Louter Café

Samen weet je meer dan alleen! Tijdens het Studio Louter Café gaan relevante sprekers uit de museumwereld in gesprek met inspirerende professionals buiten het veld. 

 

Hoe houd je de aandacht van je bezoeker vast? Wat is een goed verhaal? En hoe ontwerp je de ideale tentoonstellingsruimte? In voorgaande edities van het Studio Louter Café bespraken we tentoonstellingsontwerpen met retail ontwerpers. We discussieerden over sfeer in musea met brand experience marketeers. We wisselden van gedachten over vertelkunst met scenarioschrijvers. En we dachten na over het vasthouden van de aandacht van bezoekers met een universitair docent psychologie. Leer én bediscussieer onder het genot van een drankje.

 

Studio Louter Café 5: To Digital or too Digital?

Wanneer: 7 november 2019, 15.30-18.30

Waar: Studio Louter, Lutmastraat 191E 

Taal: Engels

 

Musea hebben veel te bieden: een prachtige collectie, veel kennis en vaak een monumentaal pand. Iets meer dan twee decennia geleden hebben musea digitale media toegevoegd aan hun repertoire. Critici vinden dat schermen, films en games ervoor zorgen dat bezoekers afgeleid raken van de collectie. Digitale media zou fungeren als barrière die de ervaring van authenticiteit en historische sensatie vermindert. Anderen zien digitale media juist als een perfecte manier om emoties aan te wakkeren, context te bieden en  bezoekers onder te dompelen in een museumervaring. 

 

In de volgende Studio Louter Café  onderzoeken we hoe digitale media effectief ingezet kan worden om bezoekers te verbinden met de museumcollectie, het verhaal van de tentoonstelling en zelfs met andere bezoekers.

 

 

Studio Louter Café 4: De Sfeermakers

Wanneer: 13 december 2018, 15.30-18.30

Waar: Studio Louter, Lutmastraat 191E

Taal: Nederlands

 

Sfeer is overal waar ruimte is en waar mensen zich bewegen. Een ruimte voelt prettig of benauwend, nodigt uit tot rusten, verkennen of spelen, is hartelijk of vijandig. De manier waarop we een ruimte ervaren, bepaalt hoe we ons gedragen. Als tentoonstellingsmaker wil je dat de bezoeker zich prettig voelt en dat de sfeer van je expositie overeenkomt met de inhoudelijke boodschap.

 

Sfeer is even ongrijpbaar als bepalend. Welke factoren bepalen een sfeer? Aan welke knoppen kun je draaien om de juiste sfeer te creëren? Tijdens de vierde editie van Studio Louter Café gaan we in gesprek met twee experts op het gebied van sfeer en sfeer maken.

 

 

Studio Louter Café 3: Kijken, Kijken, Kopen

Wanneer: 31 mei 2018, 15.30-18.30

Waar: Studio Louter, Lutmastraat 191E

Taal: Nederlands

 

Hoe maak je een ruimtelijk ontwerp dat bezoekers verleidt om je aanbod tot zich te nemen? In het derde café bespreken Carlijn Kriekaard en Jeroen Luttikhuis hoe een ruimtelijk ontwerp het gedrag van klanten of bezoekers beïnvloedt. Carlijn werkt vaak in opdracht van grote retailers, en Jeroen ontwerpt vaak voor de museale sector. Wat hebben beide vakgebieden gemeen en kunnen tentoonstellingsontwerpers leren van de retail?

 

 

Studio Louter Café 2: Vertelkunst

Wanneer: 19 april 2018, 15.30-18.30

Waar: Studio Louter, Lutmastraat 191E

Taal: Nederlands

 

Het Studio Louter Café bestaat dit keer uit twee delen: deel 1) Presentatie tussentijdse resultaten TM21 en deel 2) Vertelkunst. Robert Alberdingk Thijm (Scenarioschrijver) vertelt hoe je een verhaal zo kunt structuren dat het je bij de lurven grijpt. Welke technieken kan je inzetten om een kijker een verhaal in te trekken? Barend Verheijen (Creative Partner, Studio Louter)

vertelt over het gebruik van Emotion Design bij de tentoonstelling over Mata Hari in het Fries Museum. Hoe kan je een verhaal zo vormgeven dat je je bezoeker emotioneel raakt? Hij gaat in gesprek met Alberdingk over vertelkunst.

 

 

Studio Louter Café 1: Volle aandacht
Wanneer: 1 maart 2018, 15.30-18.30
Waar: Studio Louter, Lutmastraat 191E

Taal: Nederlands

 

Hoe trek je de aandacht van bezoekers, en welke rol spelen de zintuigen daarbij?
Dr. Stefan van der Stigchel is Associate Professor Experimentele Psychologie aan de Universiteit Utrecht. Zijn populairwetenschappelijke publicatie ‘Zo werkt aandacht’ is een groot succes. Stefan gaat in gesprek met dr. Peter Carpreau. Als curator van M-Museum Leuven is Peter nauw betrokken bij het onderzoek ‘Symphony at the Museum.’ Hij onderzoekt onder andere welke factoren de manier waarop we kunst zien beïnvloeden. De resultaten van het onderzoek hebben geleid tot wijzigingen in de museale opstelling.

 

 

 

 

 

 

 

 

De eerste vier Studio Louter Cafés waren een initiatief binnen het RAAK Publiek onderzoek, De Tentoonstellingsmaker van de 21e Eeuw, gefinancierd door Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA. Penvoerder van het onderzoek is de Hogeschool van Amsterdam. Onderzoekspartners: Studio Louter, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Allard Pierson Museum, Joods Historisch Museum, Museum Boerhaave, Zuiderzee Museum, Familiemusea, Drents Museum, Amsterdam Museum, Reinwardt Academie, Bruns B.V. en No More Mondays. De cafés werden als zeer inspiratievol ervaren, daarom heeft Studio Louter besloten om na de afronding van het RAAK onderzoek zelfstandig verder te gaan met de café’s.