nieuws
Fotografie: Fred Ernst
Opening vernieuwde Rijksmuseum Boerhaave
december 16, 2017
Half december heropende het Rijkmuseum Boerhaave te Leiden. Samen met OPERA Amsterdam ontwikkelde Studio Louter de ruimtelijke vormgeving, storyline, AV en alle interactieve installaties. Trots zijn we op de positieve reacties van museumbezoekers in de afgelopen maanden. Zo stelde de Volkskrant: ‘Na ingrijpende renovatie grijpt Rijksmuseum Boerhaave je bij de kladden.’
Najaar 2017: opleveringen en openingen
december 6, 2017
Projecties, films, interacties,  een educatieve website én twee hele tentoonstellingen: Studio Louter heeft sinds september niet stil gezeten. Op 13 oktober was de feestelijke opening van Mata Hari, de mythe en het meisje in het Fries Museum. We wilden bezoekers laten meeleven met Mata Hari. Die missie bleek geslaagd: NRC omschreef de tentoonstelling als “prachtig invoelbaar gemaakt.”Ook het leven van een andere sterke vrouw maakten we invoelbaar. Voor de tentoonstelling Charlotte Salomon Leven? of Theater? ontwikkelden we in het samenwerking met het Joods Historisch Museum het tentoonstellingsconcept, vier films en drie verdiepingsschermen. Daarnaast openden de tentoonstellingen Fashion Cities Africa in het Tropenmuseum en Leven in het heelal in NEMO, waarvoor Studio Louter meerdere films en interactives produceerde. Tot slot ontwikkelden we voor het Onderwijsmuseum een educatieve website, waarmee kinderen de diversiteit van het Nederlandse onderwijs kunnen ervaren. Het was een bewogen najaar met resultaten waar we trots op zijn!
Sjoerd spreekt op het congres van de EAA
september 1, 2017
Op zaterdag 2 september komen meer dan 2000 archeologen bij elkaar tijdens het congres van de European Association of Archaeologists in Maastricht. Onze eigen Sjoerd van der Linde organiseert een sessie met bijdrages van onder andere de Universiteit van Barcelona, Oxford Archaeology en het Egyptian Ministry of Antiquities. Ook zal Sjoerd zelf spreken en antwoord geven op de vraag hoe archeologen beter het publiek kunnen bereiken. Hier alvast een tipje van de sluier: Emotion Design. Door niet alleen feiten te presenteren, maar ook emoties op te roepen bij het publiek zullen mensen een sterkere band met het verleden gaan voelen volgens Sjoerd. Lees meer op http://www.eaa2017maastricht.nl/.
Zeeslag in het Marinemuseum Den Helder
augustus 21, 2017
Half juni opende de tentoonstelling Zeeslag in het Marinemuseum. Met een groot deel van de studio reisden we naar Den Helder af om deze opening bij te wonen. In de tentoonstelling staan twee verschillende Nederlandse zeeslagen centraal: de glorieuze Tocht naar Chatham van 1667 en de desastreuze Slag in de Javazee van 1942. Studio Louter bedacht het concept en ontwikkelde de multimedia voor deze tentoonstelling die nog ongeveer twee jaar te zien zal zijn.
Tentoonstellingsmaker van de 21ste eeuw
april 11, 2017
Hoe kunnen tentoonstellingsmakers de beleving van de bezoeker beïnvloeden? Deze vraag staat centraal in het onderzoeksproject ‘De Tentoonstellingsmaker van de 21ste eeuw’ van het lectoraat Crossmedia van de Hogeschool van Amsterdam. Studio Louter is leider van het pakket ‘Digitale Media’ en houdt zich bezig met de uitvoering van het onderzoek, kennisontwikkeling en valorisatie. Door middel van experimenten in verschillende musea achterhalen we hoe je een bezoeker kan raken en iets kunt bijbrengen. Het onderzoek wordt uitgevoerd dankzij de RAAK-publiek regeling van het SiA en zal in januari 2019 afgerond worden. 
Videomapping op Landgoed Middachten
december 13, 2016
De voorbereidingen op de jaarlijkse kerstviering op Landgoed Middachten zijn in volle gang. Dit jaar wordt extra bijzonder. Door middel van een videomapping op de kasteelgevel brengen we de verhalen over de oorspronkelijke kasteelheren en -vrouwen tot leven. We nemen je mee in het zeventiende-eeuwse leven van Godard en Ursula van Reede, waarin de thema's liefde, oorlog, familie en rampspoed elkaar afwisselen. Kom deze show van 15 tot en met 20 december op kasteel Middachten beleven!