Antoni van Leeuwen, Antoni van Leeuwen ziekenhuis, diagnose, kanker, ziek, ziektebeeld, vragen, hulpvragen, antwoorden, onzekerheid, wachten, behandelingen, steun, hulp, troost, verhalen, delen, medepatiënten, ervaringsdeskunidgen, ervaring, ervaringen, kennis, lotgenoten, vijver, natuur, sereen, helen, rust, monet, buiten, bankje, water, wandelen, frisse lucht, vogels, stapstenen, ontdekken, interactie, projectie, installatie, app, interactieontwerp, inhoud, informatie, professionals, professionele hulp, ziekenhuis hal, kunst, waardevol, ervaring,

Antoni van Leeuwenhoek: De Verhalenvijver

503 - Header--verhalenvijver-optie-1

De kracht van verhalen

Als iemand de diagnose ‘kanker’ krijgt, staat zijn of haar wereld op z’n kop. Er volgt een periode van onzekerheid, wachten en vaak meerdere behandelingen. Het Antoni van Leeuwenhoek heeft Studio Louter gevraagd een plek in het ziekenhuis te creëren waar patiënten en hun naasten steun en hulp kunnen vinden. Samen bedachten we de Verhalenvijver: een interactieve installatie die bezoekers in aanraking brengt met vragen en ervaringen van anderen die de ziekte ook van dichtbij kennen. Zo ervaren bezoekers dat ze er niet alleen voor staan.

 

Studio Louter ontwerpt in de centrale hal van het ziekenhuis een serene parksetting met bankjes, natuurgeluiden en een op de vloer geprojecteerde ‘vijver’. Aan de rand van de vijver liggen stapstenen met herkenbare onderwerpen, zoals ‘pijn’ en ‘vermoeidheid’. De onderwerpen kunnen worden verkend door op een steen te gaan staan. Quotes van andere patiënten over hun ervaringen rondom het gekozen onderwerp vullen de vijver.

 

Rustig zittend op een bankje kunnen patiënten en hun naasten op dezelfde intuïtieve manier onderwerpen exploreren via een touch screen. Hier zijn de verhalen van medepatiënten te lezen en te beluisteren. Ook wordt verwezen naar de juiste professionals voor meer hulp.

 

Bij de Verhalenvijver worden patiënten zich op een natuurlijke manier bewust van hun eigen hulpvragen en voelen ze zich gesteund door het ziekenhuis en de verhalen van anderen.

 

Foto’s: Andre Jagt

Resultaat

Vaste installatie

 

Partners

Werkveld

  • Inhoud
  • Interactie