Hoogeveen, bibliotheek, Studio, Louter, Studio Louter, Verhalenwerf, digitale, letterbak, ontmoeting, ontmoetingsplek, verhalen, werf, verhalen, verleden, erfgoed, museum, project, 5000, Morgen, gemeente, collectie, wisseltentoonstelling, Hoogeveeners, tools, inwoners, bijdrage, bijdragen, concept, storyline, uitvoering, Todd, Hulzen, Todd van Hulzen, vrijwilligers, bieb

Bibliotheek Hoogeveen: De Verhalenwerf

header_bibliotheek-hoogeveen

Het verhaal van Hoogeveen: afgegraven en weer opgebouwd

Studio Louter is als museum- en erfgoedspecialist betrokken bij hét erfgoedproject van Hoogeveen. Het voormalig Museum de 5000 Morgen van Hoogeveen is gesloten en de gemeente heeft het beheer van collectie overgedragen aan de bibliotheek. De bibliotheek heeft Studio Louter gevraagd mee te denken over hoe zij dit Hoogeveens erfgoed innovatief kunnen presenteren en delen.

 

Samen bedachten wij de Verhalenwerf: een actieve ontmoetingsplek waar Hoogeveners samen bouwen aan de verhalen over het heden en verleden van Hoogeveen. Deze zal bestaan uit een vaste opstelling met de collectie van de bibliotheek, een wisseltentoonstelling die – onder leiding van een voorman – gekozen en gemaakt wordt door de gemeenschap, en tenslotte een werkplaats waar Hoogeveners met verschillende ‘tools’ kunnen werken aan de tentoonstelling. Elke wisseltentoonstelling wordt digitaal bewaard. Onder het motto “Van, voor en door Hoogeveners” kunnen alle inwoners zo bijdragen aan het collectieve geheugen.

 

Met dit concept gaat de bibliotheek externe middelen werven.  Op dit moment is in de bibliotheek de “Verhalenwerf in Uitvoering” te bewonderen. Een tijdelijke opstelling van de museumstukken, ontworpen door Todd van Hulzen en gebouwd door vrijwilligers in Hoogeveen. Deze opstelling geeft een indruk geeft van de nieuwe koers die gevaren wordt.

Resultaat

Concept Verhalenwerf

Visiestuk

Brochure

Slideshow

Spanraam

 

Partners

Todd van Hulzen

Werkveld

  • Storyline