Tentoonstelling, tijdelijke tentoonstelling, exhibition design, emotion design, bibliotheek Hoogeveen, bibliotheek, Hoogeveen, Hoogeveners, geschiedenis, verhalenwerf, verhalen, educatie, platform, graphic design,

Bibliotheek Hoogeveen: Verhalenwerf

Studio Louter_Bibliotheek HoogeveenHoogeveen

Verhalen van een gemeenschap

 

In de Verhalenwerf krijgen de verhalen uit Hoogeveen een nieuwe plek, en worden ze bewaard voor de toekomst. Bij Bibliotheek Hoogeveen kan je het verhaal van Hoogeveen beleven én er zelf aan bijdragen. Studio Louter maakte het concept en ontwerp voor de Verhalenwerf: een plek waar Hoogeveners samen werken aan het verzamelen, vertellen en bewaren van het verhaal van de stad.

 

Met maar liefst 13 scheepswerven was Hoogeveen door de turfstekerij in de negentiende eeuw één van de belangrijkste binnenvaart centra van Nederland. Door het sluiten van het cultuurhistorisch museum De 5000 Morgen dreigden de Hoogeveense verhalen over industrie, doorzettingsvermogen en ondernemerschap verloren te gaan. De plaatselijke bibliotheek heeft daarom de collectie in beheer genomen en kreeg daarmee een nieuwe functie: samen werken aan het verhaal van Hoogeveen. De werf is hiervoor het symbool geworden.

 

In 2015 werd al begonnen met een tijdelijke opstelling van de collectie: De Verhalenwerf in Uitvoering. In samenwerking met Todd van Hulzen maakten we hiervoor een ontwerp dat volledig door de bibliotheek en haar vrijwilligers is opgebouwd en ingericht. 

 

In 2019 openden we de definitieve vaste tentoonstelling. Een actieve ontmoetingsplek waar Hoogeveners samen bouwen aan de verhalen over het heden en verleden van Hoogeveen. Deze bestaat uit een vaste opstelling met de collectie van de bibliotheek, een wisseltentoonstelling die – onder leiding van een voorman – gekozen en gemaakt wordt door de gemeenschap, en tenslotte een werkplaats waar Hoogeveners met verschillende ‘tools’ kunnen werken aan de tentoonstelling. Elke wisseltentoonstelling wordt digitaal bewaard. Onder het motto “Van, voor en door Hoogeveners” kunnen alle inwoners zo bijdragen aan het collectieve geheugen.

 

Op het online verhalenplatform www.verhalenwerf.nl worden de verhalen verzameld en bewaard voor de toekomst. Door de Verhalenwerf krijgen verhalen uit Hoogeveen een nieuwe plek, zowel digitaal als fysiek.

Resultaat

  • Vaste tentoonstelling
  • Tijdelijke tentoonstelling
  • Website
  • Interactives

Partners

Todd van Hulzen

Driebit

Werkveld

  • Storyline
  • Inhoud
  • Interactie