Cruquius Museum: De grootsheid van de Haarlemmermeerpolder

header-cruquius-optie-2

De eeuwenlange strijd tegen het water

Het Cruquius Museum, in het gelijknamige Cruquius, vertelt het verhaal van de droogmaking van het grootste binnenmeer van Nederland: het Haarlemmermeer. De drooglegging kwam tot stand met behulp van drie stoomgemalen. In één van de gemalen is tegenwoordig het museum gevestigd. Voor de vernieuwde vaste opstelling van het museum ontwikkelde Studio Louter drie interactives, twee animaties, een wandprojectie en een soundscape over de eeuwenlange strijd tegen het water. De bezoekers ervaren de ware omvang en impact van één van de grootste waterbouwkundige werken van Nederland. 

 

De pompen en de stoommachine waarmee het meer is leegpompt zijn nog steeds te bewonderen in het museum. Verdiepende interactives en animaties leggen op een toegankelijke manier de rijke geschiedenis van het gebouw en het complexe proces van stoomtechniek uit.

 

De blikvanger van het museum is een grote wandprojectie. Met een mix van hedendaagse filmbeelden en archiefmateriaal worden bezoekers op reis genomen door het meer van vroeger en de polder van nu. Met een auto reden we over eindeloze polderwegen om de grootte van het gebied in beeld te brengen. De belangrijkste momenten in de ontstaansgeschiedenis van de Haarlemmermeer komen in de film aan bod. Van de dappere beslissing van Koning Willem I om de woeste binnenzee met revolutionaire stoomtechniek te temmen tot het wereldnieuws toen het reusachtige meer helemaal was drooggemalen.

Resultaat

3 interactives

2 animaties

1 wandprojectie

2 soundscapes

Partners

OPERA Amsterdam

Shosho

Klevr Sounddesign

 

Werkveld

  • Film
  • Interactie