Gemeente Dalfsen, Dalfsen, 2015, bouwvoorbereidingen, woonwijk, archeologische vondsten, archeologie, merovingen, merovigische periode, steentijd, Trechterbekercultuur, opgravingen, vondsten, grafveld, schat van Dalfsen, schat, Overijssel, Nederland, geschiedenis, Studio Louter, beleefbaar, interactie, verleden, bezoeker, ervaring, ontsluiten, Trechterbetker, cultuur, familie, bewoners, toerist.

Gemeente Dalfsen: De Schat van Dalfsen

Gemeente Dalfsen - Bezoekers bij het familiepad

Trechterbekerfamilies van toen

De gemeente Dalfsen stuitte bij bouwvoorbereidingen van een nieuwe woonwijk in 2015 op zeer belangrijke archeologische vondsten. Vooral de opgraving van het indrukwekkende grafveld uit de Trechtbekerperiode is van onschatbare waarde. Met de ruim 120 graven en de rijke verzameling van Trechterbekers is dit het grootste grafveld uit de Steentijd in Nederland.

 

Studio Louter ontwikkelde het concept voor het ontsluiten van deze Schat van Dalfsen en realiseerde het familiepad. Midden in het weiland waar het grafveld is gevonden, ligt een pad met vragen die gezinnen in Dalfsen hebben gesteld aan hun voorouders van 5000 jaar geleden. Sommige vragen zijn beantwoord door deskundigen, andere liggen onbeantwoord in het gras. Hier kunnen langslopende gezinnen over in gesprek gaan. Op deze manier worden de bewoners van Dalfsen betrokken bij hun eigen erfgoed en komen bezoekers meer te weten over het familieleven van toen, het eigen gezin, de geschiedenis van de Gemeente Dalfsen, Overijssel en Nederland.

 

“Hier wordt het verleden op een directe, aansprekende manier overgebracht naar mensen van nu.” (De Stentor)

 

Resultaat

Concept

 

Partners

Werkveld

  • Inhoud