Duitse Militaire Begraafplaats Ysselsteyn, Studio Louter, tentoonstellingsontwerp, Stichting Vrienden van Ysselsteyn, Tweede Wereldoorlog

Duitse Militaire Begraafplaats Ysselsteyn: Nieuw bezoekerscentrum

header-Ysselsteyn-optie-4

32.000 verborgen verhalen

De Duitse Militaire begraafplaats Ysselsteyn is de grootste militaire begraafplaats van Nederland. 32.000 slachtoffers uit voornamelijk de Tweede Wereldoorlog hebben hier hun laatste rustplaats gevonden. Het zijn grotendeels Duitse soldaten, maar ook Nederlandse collaborateurs en buitenlandse oorlogsmisdadigers zijn hier te vinden. Kortom: een zeer beladen plek. Stichting Vrienden van Ysselsteyn heeft Studio Louter en OPERA Amsterdam gevraagd te helpen bij de inrichting en de presentatie van het nieuwe bezoekerscentrum van deze beladen plek van herinnering.

 

Achter ieder graf gaan verhalen schuil die veel vertellen over hoe de bezettingstijd door de Duitsers en Nederlanders werd ervaren. De verhalen zijn divers en gaan over schuld en onschuld, helden en daders, liefde en haat. Maar ook over het grote grijze gedeelte ertussen. We ontwikkelen een storyline waarbij je als bezoeker de oorlog steeds door andere ogen kan bekijken. Door juist al die verschillende perspectieven te belichten, van de anonieme Duitse soldaten tot de gravendienst, willen we bezoekers de werkelijke omvang van de gruwelijkheid van de oorlog voorleggen. Deze verhalen gaan we vertellen met verschillende overdrachtsmiddelen, zoals een gelaagde film over de begraafplaats, interactieve tafels en luisterverhalen over de gesneuvelden. 

Resultaat

Permanente opstelling bezoekerscentrum

in ontwikkeling

Partners

OPERA Amsterdam

Werkveld

  • Storyline
  • Inhoud
  • Interactie