Fries Museum, friesland, frisia, friezen, vikingen, viking, vikingtijd, rooftocht, schatten, stelen, noordzeecultuur, boot, vikingschip, cultuur, erfgoed, voorouders, tentoonstelling, film, interactie, tentoonstellingsontwerp, beleving, experience, herkenning, verschrikking, scandinavisch volk, geweld, handeldrijven, studio louter, emotion design,

Fries Museum: Wij Vikingen

508-vinkingen 6

Op rooftocht door Frisia

Voor het Fries Museum werkten Studio Louter en OPERA Amsterdam samen aan het concept en ontwerp voor de tijdelijke tentoonstelling Wij Vikingen. In deze spannende tentoonstelling worden nieuwe inzichten getoond over Frisia in Vikingtijd. De term Vikingen roept onmiddellijk het beeld op van woeste, blonde Scandinavische krijgers die per schip op rooftocht gingen langs de kusten van Europa. Maar de inwoners van Frisia, die langs de Noordzeekust leefden in een gebied dat reikte van Groningen tot Zeeland, konden er ook wat van.

 

Vikingen blijken geen volk maar een levensstijl, waaraan ook Friezen, vrouwen en kinderen deelnamen. Vikingen is een werkwoord. Het betekent zoveel als ‘op rooftocht gaan’ met als doel geldelijk gewin. Studio Louter brengt met grote projecties het vikingtijdperk in Frisia tot leven. Speciaal voor de tentoonstelling werd er door leerlingen van het ROC in Sneek een replica van een Vikingschip gebouwd. Objecten zoals een baardkam, een oorlepel, een strijksteen en zilverschatten worden tentoongesteld. Een skelet van een Vikingslachtoffer met haksporen is ook te zien. De bezoeker wordt van herkenning naar verschrikking meegevoerd en geconfronteerd met de vraag: zou jij ook Vikingen?

 

Het beeld van de woeste Viking uit Scandinavië kantelt langzaam naar het besef dat Vikingen en Friezen veel met elkaar gemeen hadden. Bezoekers zouden zomaar kunnen ontdekken dat hun eigen voorouders misschien ook op rooftocht gingen.

 

De tentoonstelling is te zien van 19 oktober 2019 – 15 maart 2020.

Resultaat

Tijdelijke tentoonstelling

 

Partners

OPERA Amsterdam

Werkveld

  • Storyline
  • Film