Interactieve colleges, interactieve tentoonstelling, Mauritshuis de zaak Saul en David, Rembrandt de zaak saul en david, restauratie saul en david, second screen college, TED-talk tentoonstelling, kunstschouw museum, Mauritshuis Den Haag, toeschrijving saul en david, tentoonstellingsconcept de zaak saul en david, multimedia tentoonstelling, multimedia museum, film tentoonstelling, film museum, interactie museum, interactie tentoonstelling, storyline museum, storyline tentoonstelling, Studio Louter Amsterdam

Het Mauritshuis: De zaak Saul en David

Mauritshuis - De Zaak Saul en David

Practicum 2.0 over Rembrandt

Deze zomer concentreert het Mauritshuis zich op één schilderij: Rembrandts Saul en David. Een eeuw geleden werd het gezien als een van zijn meesterwerken, vijftig jaar geleden werd geconcludeerd dat het geen échte Rembrandt was. Het Mauritshuis heeft de laatste jaren onderzoek gedaan en het doek uitvoerig gerestaureerd. De resultaten hiervan zijn te bewonderen in een vernieuwende tentoonstelling.

 

Het Mauritshuis vroeg Studio Louter om een concept te bedenken voor de tijdelijke tentoonstelling. Ingewikkelde high tech onderzoekstechnieken worden laagdrempelig uitgelegd aan een groot publiek, zonder het wetenschappelijk gehalte te niet te doen. Wij bedachten een moderne variant op de ouderwetse kunstschouw: een interactieve TED-talk. Op vier grote beeldschermen vertellen gepassioneerde specialisten over een bepaald onderzoeksthema, zoals de toeschrijving of de iconografie. Tijdens deze colleges kan het publiek op iPads verdiepende informatie bekijken. Zo is het ouderwetse practicum teruggekeerd, maar dan gebruikmakend van de nieuwste techniek.

 

“Knap werk. De opbouw is effectief, de toon aangenaam, de stof boeiend.” 

(S. Kuiper, de Volkskrant, ***)

Resultaat

4 gefilmde colleges

4 interactives

Tentoonstellingsconcept

 

 

Partners

Opera Amsterdam

Werkveld

  • Storyline
  • Film
  • Interactie