Retourtje Nederland tentoonstelling, tentoonstellingsconcept, av museum, av tentoonstelling, grafische laag museum, grafische laag tentoonstelling, subsidie aanvragen, reizende tentoonstelling, Stichting Cultuur en Grensgeschiedenis Manuela Friedrich, concept design en productie, ruimtelijk ontwerp Todd van Hulzen, storyline museum, storyline tentoonstelling, film museum, film tentoonstelling, Studio Louter Amsterdam

Manuela Friedrich: ‘Retourtje Nederland’

Manuela Friedrich - Retourtje Nederland

Duitse gebieden onder Nederlands bestuur, 1949-1963

In 1949 annexeerde Nederland 69 vierkante kilometer Duits grondgebied met toestemming van de geallieerden. 10.000 Duitsers waren van de ene op de andere dag Nederlander geworden. Pas 14 jaar later werden de gebieden terug gegeven.

 

In onze reizende tentoonstelling komt deze grensgeschiedenis tot leven. Via objecten en interviews worden de vele praktische problemen getoond die deze plotselinge identiteitsverandering tot gevolg had. Maar er wordt ook ingegaan op de emotionele kant. Hoe is het om opeens bij een ander land te horen?

 

De tentoonstelling is een idee van de Stichting Cultuur en Grensgeschiedenis onder leiding van Manuela Friedrich. Studio Louter heeft haar geholpen bij de subsidieaanvragen. En samen met Todd van Hulzen hebben we concept, design en productie van de tentoonstelling en de av op ons genomen. Todd van Hulzen bedacht een speciaal systeem om het reizen van de tentoonstelling mogelijk te maken. De ruwe houten kast zijn zonder schroeven gebouwd en vallen als een bouwpakket in elkaar.

 

De expositie kreeg veel aandacht in de Duitse pers en is te zien in M√ľnster, Sittard en Tudderen.

Resultaat

Tentoonstellingsconcept

2 av

Grafische laag

Subsidieaanvragen

 

 

Partners

Todd van Hulzen

Werkveld

  • Storyline
  • Film