Mauritshuis, bewogen beeld, op zoek naar johan maurits, johan maurits, studio louter, opera amsterdam, nederlands-brazilië, onderzoek, suikerpaleis, buste johan maurits, tentoonstelling, nederlandse geschiedenis, kolonialisme, erfgoed, kunst, VOC,

Mauritshuis: Bewogen Beeld – Op zoek naar Johan Maurits

Studio Louter-mauritshuis-bewogenbeeld

Wisselen van perspectief

Samen met het Mauritshuis hebben we het concept gemaakt voor de nieuwe tentoonstelling Bewogen Beeld – Op zoek naar Johan Maurits, te zien van 4 april tot en met 7 juli 2019 in het Mauritshuis. OPERA Amsterdam verzorgde het ontwerp en Studio Louter produceerde tevens twee projecties en twee interactives.

 

In de tentoonstelling wordt de beeldvorming rondom Johan Maurits van Nassau-Siegen (1604-1679) en zijn rol in Nederlands-Brazilië in de 17e eeuw onder de loep genomen. Aan de hand van werken uit de collectie van het Mauritshuis wordt vanuit diverse perspectieven gereflecteerd op de naamgever van het museum en zijn geschiedenis. De bezoeker ervaart dat er niet enkel één verhaal is en dat de geschiedenis onderhevig is aan tijd en perspectief.

 

Begin 2018 barstte er een publieke discussie los over kolonialisme en erfgoed toen het museum de replica van de buste van Johan Maurits uit de foyer verwijderde. Een wand bestaande uit tientallen bustes van Johan Maurits met projecties verbeeldt de recente ophef. Een huis van suiker verwijst naar de ondubbelzinnige bijnaam van het museum, het ‘suikerhuis’, dat gebouwd zou zijn van de verdiensten aan de suikerplantages. Door middel van nieuwe beschrijvingen bij de tentoongestelde objecten bieden hedendaagse schrijvers een nieuw perspectief op de collectie van het Mauritshuis. Een grote projectiewand toont biografische feiten over Johan Maurits en zijn rol in Nederlands-Brazilië. De hoeveelheid aan feiten en perspectieven dagen de bezoeker uit een eigen beeld en mening te vormen.

 

De tentoonstelling is het startpunt van een wetenschappelijk onderzoek waarin het museum op zoek gaat naar Johan Maurits zijn rol in Nederlands-Brazilië. Bezoekers kunnen hieraan bijdragen door op een tablet aan te geven welke onderzoeksvragen ze belangrijk vinden.

 

“De jury was enorm onder de indruk van de manier waarop de tentoonstelling de controverse rond het onderwerp verkende en tegelijkertijd zorgvuldig discussie en nieuwe inzichten mogelijk maakte.”

—  Jury Museums + Heritage Awards 2020

 

“Het Mauritshuis had op geen beter moment met de tentoonstelling kunnen komen.”

Lotfi El Hamidi, NRC — 3 april 2019

 

“Een toverformule: meerdere perspectieven ­levert altijd meer inzicht op.”

Wieteke van Zeil, De Volkskrant  —  14 juni 2019

 

Fotografie ©Mauritshuis

Resultaat

Tijdelijke tentoonstelling

Partners

OPERA Amsterdam

Werkveld

  • Storyline
  • Film
  • Interactie