Jan Steen, Steen Jan, Mauritshuis, Den Haag, oeuvreonderzoek, oeuvre-onderzoek, oeuvre onderzoek, Shell, datering, dateren, gedateerd, chronologie, schilderijen, schilderij, werk, werken, Royal Collection, Britse Royal Collection, Hollandse Meester, materiaal, technisch, materiaal technisch, materiaal-technisch, ontwikkeling, Studio Louter, Studio, Louter, interactief, interactieve kaart, kaart, partnerschap, verfpigment, verf pigment, verfpigmenten, verf pigmenten, SEM-EDX apparaat, SEM-EDX, SEM EDX

Het Mauritshuis: Jan Steen

header_jan-steen-2

Onderzoek naar het oeuvre van Jan Steen

Jan Steen (1626 – 1679, Leiden) is een van de populairste schilders uit de Hollandse Gouden Eeuw. Hij liet een enorm oeuvre van ruim 400 werken na, maar van al deze werken heeft de kunstschilder slechts tien procent gedateerd. Door middel van een groot oeuvreonderzoek naar het werk van Jan Steen probeert het Mauritshuis zijn werken te analyseren om meer inzicht te krijgen in de technische en artistieke ontwikkeling van deze zeventiende-eeuwse Hollandse Meester. In opdracht van het Mauritshuis produceerde Studio Louter een app over dit onderzoek.

 

De app heeft een interactieve kaart die meer vertelt over waar Steen woonde en werkte. Daarnaast is er een slideshow van alle tien schilderen van Jan Steen in het Mauritshuis en de vijf werken uit de Britse Royal Collection. Tot slot leren bezoekers meer over het partnerschap tussen het Mauritshuis en Shell die met het SEM-EDX apparaat onderzoek doen naar de samenstelling van verfpigmenten. Zo maakt de bezoeker niet alleen kennis met het bijzondere oeuvre van Jan Steen, maar ook met de vooruitstrevende onderzoeksmethoden die het Mauritshuis en Shell gebruiken om alle werken van deze wereldberoemde schilder te dateren.

Resultaat

AppĀ met:

Film

Slideshow

Interactieve kaart

Partners

Todd van Hulzen

Werkveld

  • Film
  • Interactie