Museum Rotterdam: Leeuwen op de Coolsingel – Ongelofelijke verhalen uit de oorlog

Fotografie: Lotte Stekelenburg

Ongelofelijke oorlogsverhalen

In 2020 is het precies 80 jaar geleden dat Rotterdam werd gebombardeerd. Het bombardement duurde niet langer dan vijftien minuten, maar liet een vernietigend spoor achter in de Maasstad. De rook was nog amper opgestegen, of de eerste ongelofelijke verhalen gingen te ronde. Zo zouden er leeuwen op de Coolsingel hebben gelopen en een molenaar zou zijn molen gered hebben door de wieken te laten draaien. Deze ongelofelijke verhalen zijn door de loop van jaren veranderd in Rotterdamse mythes. Juist deze verhalen, waarvan de waarheid niet altijd bewezen is, staan centraal in de tijdelijke tentoonstelling Leeuwen op de Coolsingel – Ongelofelijke verhalen uit de oorlog  in Museum Rotterdam. Studio Louter ontwikkelde in samenwerking met OPERA Amsterdam het concept,ontwerp en AV van de tentoonstelling.

 

In het centrale deel van de tentoonstelling dwalen bezoekers door een surrealistisch landschap vol met brokstukken van de stad. Tussen de scherven en kapotte bakstenen zijn objecten te zien zoals een versmolten naaimachine en een ring gemaakt van een stuk metaal en een munt. Rondom dit puin komen de bezoekers via 5 thema’s in aanraking met de vele verhalen over Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoe ongelooflijk ze ook zijn, vaak hebben deze verhalen een verrassende kern van waarheid. De kracht van deze mythes is dan ook dat ze helpen bij het onbegrijpelijke van het leven in oorlogstijd, een beetje begrijpelijk te maken. De verhalen geven hoop, moed en de wil om door te blijven gaan. 

 

 

Bij elk van de 5 thema’s hebben vijf Rotterdamse kunstenaars muurschilderingen gemaakt van de ongelofelijk verhalen. In korte films gaan de kunstenaars in gesprek met de conservatoren van de tentoonstelling. Ze bespreken de historische verhalen en de kunstenaars leggen uit hoe zij deze vertaald hebben in hun muurschildering. In de tentoonstelling wordt voor de bezoeker duidelijk dat de ongelofelijke verhalen uit de oorlogstijd de mythes zijn waar de nieuwe stad op gebouwd is.

Resultaat

Tijdelijke tentoonstelling

 

Partners

OPERA Amsterdam

Werkveld

  • Storyline
  • Inhoud