Nationaal Holocaust Museum: Herinrichting

NHM

Plek van herinnering

Het Joods Cultureel Kwartier heeft OPERA Amsterdam en Studio Louter gekozen als de ontwerpers van de vaste tentoonstelling van het nieuwe Nationaal Holocaust Museum. Het museum over de geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland opent in 2022.

 

Het Nationaal Holocaust Museum kent twee locaties aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam: de voormalige Kweekschool en de Hollandsche Schouwburg. In juli 1942 werd het theater verzamelplaats voor joden. En vanaf oktober verbleven kinderen zonder hun ouders in de crèche, die naast de Kweekschool lag. Medewerkers van de school wisten honderden kinderen uit het kinderdagverblijf te smokkelen naar een relatief veiligere plek. Wanneer er straks geen overlevenden meer zijn, is het museum onmisbaar als plaats waar de slachtoffers worden herdacht en de gevolgen van onverschilligheid en discriminatie, toen en nu, worden besproken.

 

Op deze beladen en belangrijke plek van herinnering zullen OPERA Amsterdam en Studio Louter een tentoonstelling ontwikkelen waarin de misdaden uit de oorlog ongepolijst, ongecensureerd in hun volle omvang getoond worden aan de bezoekers. Tegelijk wordt er een ode gebracht aan de levens van individuele Holocaust slachtoffers. Want door de verhalen van de slachtoffers levend te houden, houden we de herinnering aan hen levend.

Resultaat

Vaste opstelling

In ontwikkeling

Partners

OPERA Amsterdam

Werkveld

  • Storyline
  • Inhoud