Noord Hollands Archief, Haarlem, Amsterdam, archief, Museum Enschedé, waardepapieren, drukwerk, waardedrukwerk, drukken, uitgeven, lettergieten, geldrol, papiergeld, biljetten, postzegels, collectie, koninklijk, familiebedrijf, Studio Louter, tentoonstellingsontwerp, emotion design, erfgoed, Todd van Hulzen, Fiction Factory,

Noord Hollands Archief: Koninklijke Joh. Enschedé

534 - Noord Hollands Archief - Koninklijke Joh. Enschedé

Papier met waarde

Sinds 2015 heeft het Noord-Hollands Archief de unieke en omvangrijke collectie van Museum Enschedé onder zijn hoede genomen. Eind 2019 opent in de Janskerk van het Noord-Hollands Archief een vaste tentoonstelling gewijd aan Koninklijke Joh. Enschedé, het ruim 300 jaar oude familiebedrijf uit Haarlem bekend van het vervaardigen van waardepapieren. Studio Louter maakt het concept, ontwerp en alle AV en multimedia voor de tentoonstelling. Voor het ontwerp werken we nauw samen met vormgever Todd van Hulzen.

 

Door jarenlang vooruitstrevend vakmanschap in zowel drukken, uitgeven als lettergieten was Joh. Enschedé dé drukker voor het produceren van waardepapieren. In deze nieuwe presentatie wordt Enscedé’s wereldberoemde drukwerk getoond en gevierd. Drie ruimtelijke installaties verbeelden het vakmanschap en de technieken die werden gebruikt. Zo is er een 18e eeuwse drukpers te zien met een waaier van drukwerk, een letterinstallatie bestaande uit door Enschedé ontworpen lettertypes en een geldrol die de kleuropbouw van een bankbiljet prijsgeeft. De bezoeker kan zijn eigen bankbiljet maken en ontdekt zo het vakwerk dat verscholen ligt achter een alledaagse gebruiksvoorwerp als papiergeld.

 

Resultaat

Permanente tentoonstelling

In ontwikkeling

Partners

Todd van Hulzen

Fiction Factory

Werkveld

  • Storyline
  • Inhoud
  • Interactie