Noord-Hollands Archief, Haarlem, Amsterdam, archief, Museum Enschedé, waardepapieren, drukwerk, waardedrukwerk, drukken, uitgeven, lettergieten, geldrol, papiergeld, biljetten, postzegels, collectie, koninklijk, familiebedrijf, Studio Louter, tentoonstellingsontwerp, emotion design, erfgoed, Todd van Hulzen, Fiction Factory,

Noord-Hollands Archief: Koninklijke Joh. Enschedé

534_Noord-Hollands-Archief_V2

Papier met waarde

Sinds 2015 heeft het Noord-Hollands Archief de unieke en omvangrijke collectie van drukker Joh. Enschedé onder zijn hoede genomen. Op 25 november opende in de Janskerk van het Noord-Hollands Archief een vaste tentoonstelling gewijd aan Koninklijke Joh. Enschedé, het ruim 300 jaar oude familiebedrijf uit Haarlem bekend van het vervaardigen van waardepapieren. Studio Louter maakte het concept, ontwerp en alle AV en multimedia voor de tentoonstelling. Voor het ontwerp werkten we nauw samen met vormgever Todd van Hulzen.

 

Door jarenlang vooruitstrevend vakmanschap in zowel drukken, uitgeven als lettergieten was Joh. Enschedé dé drukker voor het produceren van waardepapieren. In deze nieuwe presentatie wordt Enschedé’s wereldberoemde drukwerk getoond en gevierd. Drie ruimtelijke installaties verbeelden het vakmanschap en de technieken die werden gebruikt. Zo is er een 18e eeuwse drukpers te zien met een waaier van drukwerk, een letterinstallatie bestaande uit door Enschedé ontworpen lettertypes en een geldrol die de kleuropbouw van een bankbiljet prijsgeeft. De bezoeker kan zijn eigen bankbiljet maken en ontdekt zo het vakwerk dat verscholen ligt achter een alledaagse gebruiksvoorwerp als papiergeld.

 

Voor het tijdschrift van het Noord-Hollands Archief Uitgelicht werden Anna, Dirk, Eline en Todd geïnterviewd over het ontwerpproces. Lees hier het interview.

 

Foto’s: Mike Bink

 

Resultaat

Permanente tentoonstelling

 

Partners

Todd van Hulzen

Fiction Factory

Werkveld

  • Storyline
  • Inhoud
  • Interactie