Rijksmuseum, Oudheden, Grieken, Studio Louter, Grieks, vloerprojectie, wandprojectie, oudheid, Studio, Louter, vazen, Griekenland, handel, handelscontacten, Athene, wand, muur, vloer, tentoonstelling, museum, cultuur, culturen, inspiratie, absorbatie, inspireren, films, landkaart, kaart, verdiepend, verhaal, verhalen, beelden, beeld, Addikt, opstelling, Leiden, Rijksmuseum van Oudheden, RMO, blauw, zalen, klassieke, klassieken, wereld, Etrusken, Romeinen, beelden, vazen

Rijksmuseum van Oudheden: Klassieke Wereld

RMO nieuw

Culturen verbonden en objecten in een nieuw licht

In het Rijksmuseum van Oudheden is de opstelling over de Klassieke wereld vernieuwd. Voor de Griekse zalen heeft Studio Louter de multimedia en AV gemaakt. In deze zalen maakt de bezoeker kennis met de Griekse culturen en hun uitwisseling met het Middellandse Zeegebied en het Nabije Oosten.

 

De blikvanger van de tentoonstelling is de centrale vloerprojectie. Hierin wordt ingezoomd op een wereldkaart met handelscontacten tussen de Griekse regio’s en het Nabije Oosten. Museumobjecten verschijnen op de kaart en tonen de wederzijdse beïnvloeding van de materiele cultuur.

 

Korte animaties geven de bezoeker context om de objecten beter of anders te bekijken: de totstandkoming van de collectie, het vervaardigen van vazen, de naamgeving van beschavingen, de oosterse invloed op de mythologische verhalen… Hierna bekijk je deze prachtige objecten net even anders, details worden duidelijk en je snapt dat ze niet zomaar in het museum terecht gekomen zijn.

 

Een muurprojectie laat zien dat de Griekse cultuur overal ter wereld zijn sporen heeft nagelaten en nog altijd invloedrijk is. In een hypnotiserende beeldrijm komen de meest verrassende voorbeelden uit ons dagelijks leven voorbij. Zo kennen we de godin Venus uit de Griekse mythologie en het Grieks aardewerk, maar we kennen haar ook van de Geboorte van Venus van Botticelli, en zelfs als Venus scheermesjes van Gillette.

Resultaat

8 films

Vloerprojectie

Wandprojectie

Partners

Addikt

Werkveld

  • Film
  • Interactie