Games tropenmuseum, games tentoonstelling, interactieve applicaties tentoonstelling, zwarte pietenspel tropenmuseum, generalisaties spel, stereotypenonderzoek, discussie interactie, multimedia tentoonstelling, multimedia museum, tropenmuseum Amsterdam, Studio Louter Amsterdam, interactie tentoonstelling, interactie museum, content tentoonstelling, content museum,

Tropenmuseum: Stereotypen en Zwarte Piet

Tropenmuseum - Stereotypen en Zwarte Piet

Hoe bevooroordeeld ben jij?

Studio Louter maakte twee applicaties voor de tentoonstelling ‘Zwart & Wit’. Hierin wordt uitgelegd hoe ‘zwart’ en ‘wit’ nu – 150 jaar na de afschaffing van de slavernij – in Nederland met elkaar leven. De tentoonstelling nodigt bezoekers uit om de discussie aan te gaan. Met elkaar én met zichzelf.

 

Om deze discussie op gang te brengen bedachten we twee prikkelende games. Het stereotypenonderzoek laat de bezoeker generalisaties koppelen aan foto’s van personen. Wie verdient het meeste geld? Mensen kunnen kiezen uit foto’s van verschillende mannen en vrouwen: jong en oud, allochtoon en autochtoon, dik en dun, met bril en zonder bril, lang haar en kort haar – noem maar op. Uiteindelijk worden alle data gecombineerd en laat de applicatie zien wat de meeste mensen denken. Is dit een stereotype? Denken we bijvoorbeeld dat mannen meer verdienen dan vrouwen?

 

Ook maakte Studio Louter het Zwarte Pietenspel. Deze game stelt de bezoeker in staat zijn ‘eigen’ Zwarte Piet samen te stellen: man of vrouw, wit of zwart of groen of blauw, lang haar of korte krullen, met tatoeages of zonder – alles is mogelijk. Maar: wil je Zwarte Piet afschaffen, dan kan dat ook. Doel is de bezoeker bewust te maken van de uiterlijke kenmerken van Zwarte Piet en een alternatief te bieden voor de klassieke knecht van Sinterklaas.

Resultaat

2 games

 

 

Partners

Werkveld

  • Inhoud
  • Interactie