De Nassaus van Breda

Stedelijk Museum Breda, Breda (NL), 2023

Een verhaal waarin een koninklijke familie de hoofdrol speelt. In het Stedelijk Museum Breda ontdekken bezoekers hoe Breda opbloeide en verviel onder invloed van de familie Nassau.   

Ontwerpuitdaging

Drie eeuwen lange vormde Breda de thuisstad van de familie Nassau. Het was een roerige periode vol verhalen over een deftig hofleven, vrome kerkgangers en bloederige belegeringen. Onze ontwerpuitdaging zat in het construeren van een duidelijke verhaalstructuur, zodat bezoekers grip krijgen op de lange periode, belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen en relatief onbekende leden van de familie Nassau. 

Een verhaal in drie stappen

Tijdens een Snelkookpansessie kwamen we tot het concept ‘De Nassaus van Breda: Kasteel, Stad en Land’. De nieuwe vaste tentoonstelling begint met de ontmoeting van de familie Nassau. Ze zitten aan tafel in het Kasteel van Breda, met voor hen de overblijfselen van een luxe feestmaal. Vervolgens wandelen bezoekers door de kleurrijke straten van 17e-eeuws Breda en ontdekken welke invloed de Nassaus hadden op het bestuur, aanzicht, de religie en cultuur in de stad. De laatste zaal bestaat uit een een panorama van belegeringen, waar duidelijk wordt hoe de Nassaus hebben gevochten om het land van Breda. 

Familiespoor

Voor families met kinderen hebben we een interactief ‘familiespoor’ ontwikkeld dat een integraal onderdeel is van de vaste opstelling. Verhalen van bijvoorbeeld de hovenier van het kasteel, de gouvernante van de Nassau-kinderen of de schipper van het turfschip komen tot leven door het gebruik van historische objecten, schilderkunst en interactieve (media) installaties. Zo ontdekken jonge bezoekers hoe het was om in die tijd te leven, werken of te vechten. Bij elk verhaal kan een stempel met het portret van een persoon verzameld worden, geïllustreerd door José Luis Garcia Lechner. Doorloop je het hele spoor, dan krijg je een compleet groepsportret van historische Bredanaars.

Familie-installaties

Naast de kleine verhalen heeft elke zaal een grote familie-installatie. In de tweede zaal is dat bijvoorbeeld een wandvullende projectie van historisch Breda. Hier kunnen bezoekers hun eigen figuurtje inkleuren, inscannen en vervolgens over de muur zien wandelen. De familie-installaties bevatten ook altijd verdiepende informatie waarover families samen in gesprek kunnen gaan.

De expositie (…) is interactief en daardoor toegankelijk voor ouder en kind. Mooie multimediale elementen die het bezoek extra verrijken.

Sjoerd van Gurp, Google Reviews – september 2023

Foto’s: Mike Bink

Credits

Opdrachtgever
Stedelijk Museum Breda

Content design
Studio Louter

Ruimtelijk ontwerp
OPERA Amsterdam

Mediaproductie
MCW / creative agency

Illustraties
Jose Luis Garcia Lechner & Julie van Zessen

Bouw
Bruns

Techniek
Atatech