De kracht van een herinnering

Stichting Nederlandse Veteranendag, Den Haag (NL), 2014 - 2021

In Nederland leven meer dan 100.000 veteranen die zich met gevaar voor eigen leven hebben ingezet voor vrede en veiligheid. Zij verdienen erkenning en waardering.

Ingehouden traan

Elie die in Noord Korea per brief hoorde dat hij vader was geworden. Roy die een fatale fout maakte in een vluchtelingenkamp in Rwanda. Mike die maten verloor door een bermbom in Afghanistan. Het zijn herinneringen – vaak verteld met een ingehouden traan – die de bezoeker laten voelen hoe het is om te worden uitgezonden.

Bepalende invloed

Samen met de stichting Nederlandse Veteranendag legden we de afgelopen jaren herinneringen vast van veteranen die na 1945 op missie zijn geweest. De verhalen laten zien dat Nederlandse militairen uitgezonden zijn naar tientallen conflictsituaties over de hele wereld. Het werk dat ze er deden is zeer divers maar heeft gemeen dat het een bepalende invloed heeft gehad op het leven van de veteranen zelf.

2018: Met een Kinect door herinneringen swipen in het Marinemuseum.

Staalkaart van museale media

Wat we met de herinneringen hebben gedaan laat zich lezen als een staalkaart van museale media. We gebruikten ze als basis van een website. We maakten ze voor een breed publiek toegankelijk in een immersieve film. We ontwikkelden een oversized baret met interactieve schermen vol herinneringen die reist door het land. We maakten een kinect toepassing voor gebruik in het museum. En de laatste incarnatie van de herinneringen vond plaats in een hololens. In een virtuele wereld stapt de bezoeker letterlijk in de herinnering van vijf veteranen.

2017: Levensgrote baret biedt interactieve blik op herinneringen van veteranen.

Het verhaal is de basis

Het veteranenproject laat zien dat de ware kracht van een emotionele ervaring ligt in het verhaal. Het zijn de herinneringen van de veteranen die uiteindelijk de boodschap van de stichting Veteranendag het best overbrengen: erkenning en waardering voor hen die zich in hebben gezet voor vrede en veiligheid.

2014: Alle herinneringen zijn terug te vinden op een avontuurlijke website.

“Het heeft mij erg aangegrepen dat mijn moeder zo verdrietig was toen ik wegging.”

Rinke Wagenaar, wachtcommandant Afghanistan 2008

Awards

Geschiedenis Online Prijs 2014
Shortlist

Credits

Opdrachtgever
Stichting Nederlandse Veteranendag

Content design
Studio Louter

Ruimtelijk ontwerp
OPERA Amsterdam

Film- & interactieve mediaproductie
Studio Louter

Bouw
Fiction Factory

Hardware
Rapenburg Plaza