EYE listen

EYE Filmmuseum, Amsterdam (NL), 2023

Bezoekers verbinden met de productie van een filmklassieker zonder gebruik te maken van beeld. Dat is het doel van de luisterverhalen in Eye filmmuseum.


Foto’s: Corinne de Korver

Door de ogen van een filmmaker

Door een koptelefoon op te zetten stapt de bezoeker in een driedimensionale wereld van geluid. Via zes luisterverhalen ontdekt een bezoeker hoe filmmakers filmische elementen - zoals muziek, kleur en montage - op creatieve wijze inzetten om een meesterwerk te creëren. Zo lijkt het alsof je door de ogen van de cameraman naar ‘In the mood for love’ kijkt, meeschrijft met de scenarioschrijver van ‘Cléo de 5 à 7’ of meeluistert met de componist van ‘Once Upon a Time in the West’.

“Het ruimtelijk geluid, vergezeld door een wijds uitzicht over het IJ, is een unieke ervaring.”

EYE Filmmuseum

Kinderverhaal

Tussen de vier vernieuwde luisterverhalen, zit er nu ook een die speciaal voor kinderen is ontwikkeld. Zij ontdekken hoe stemacteur Hiba Ghafry haar personage Babs in de film Knor tot leven te wekt. In het luisterverhaal vertelt zij: “…dat is zo mooi aan stemacteren; kleine verschillen in de toon van je stem maken een groot verschil in de film.”

Samenwerking

Een audioverhaal is een ogenschijnlijk eenvoudig overdrachtsmiddel, maar bij het ontwikkelen komt veel kijken. De nauwe samenwerking tussen Eye filmmuseum, Klevr Sounddesign en Studio Louter heeft er gedurende het hele project voor gezorgd dat concept, inhoud en vorm elkaar steeds ondersteunden.

Credits

Opdrachtgever
EYE Filmmuseum

Content design audioverhalen
Studio Louter

Geluidsontwerp
KlevR sounddesign