Mata Hari, de mythe en het meisje

Fries Museum, Leeuwarden (NL), 2017

Zoals ze met mannen speelde, speelde ze ook met de waarheid. Nog altijd spreekt het leven van de oorspronkelijk Friese Margaretha Zelle tot de verbeelding.

Zelfbewuste vrouw

Precies 100 jaar na haar executie opende het Fries Museum de grootste Mata Hari tentoonstelling ooit. De tentoonstelling toont Mata Hari als een ambitieuze en zelfbewuste vrouw in een door mannen gedomineerde wereld.

Flashback

De tentoonstelling is opgezet als een film. Elke zaal is een scène uit het levensverhaal van Margaretha Zelle. Het verhaal begint met een flashback - de verhoren door de Franse rechercheur Georges Ladoux die leidden tot haar executie - en beleeft het hoogtepunt als de bezoeker Margaretha als Mata Hari door de grote zaal van het museum ziet dansen.

“Het Fries Museum verpakt de documentaire in een expositie die het midden houdt tussen een detective en een biografie.”

Caroline Verduijn, NRC — 13 oktober 2017

Projectie op sluiers

Bij de tentoonstelling kom je dichter bij Mata Hari dan ooit tevoren. Je wordt meegenomen naar haar jeugd in Leeuwarden, je ziet projecties van de exotische dans waarbij ze haar lichaam langzaam ontbloot en je leest haar hartverscheurende persoonlijke brieven en niet eerder getoonde militaire dossiers in een transcriptie-applicatie. Alles laat je meeleven met het meisje achter de mythe.

“Een onbeschrijfelijk mooie tentoonstelling, prachtige vormgeving, interessante informatie. Dank, dank, dank.”

N. v.d. Ent en S.J. Bodewitz, gastenboek — 2017