Een machtig spektakel ontrafeld

Museum Hof van Busleyden, Mechelen (BE), 2024

In 1491 reden de ridders van de Orde van het Gulden Vlies te paard naar Mechelen voor een belangrijke bijeenkomst. We ontrafelen deze theatrale gebeurtenis met een modern spektakelstuk in Museum Hof van Busleyden.  


Fotos: Sophie Nuyten, Museum Hof van Busleyden

De wapenborden van het Gulden Vlies

Samen met Museum Hof van Busleyden creëerden we een nieuwe tijdelijke tentoonstelling, waarin een reeks 15de-eeuwse wapenborden centraal staan. Niet zomaar een reeks: het zijn de wapenborden van de ridders van het Gulden Vlies, die in de voorbije jaren grondig zijn gerestaureerd. De machtige ridderorde kwam in 1491 bijeen voor het Mechelse kapittel, een bijzondere gebeurtenis vol riddertoernooien, banketten en belangrijke vergaderingen.  

Mechels spektakelstuk

Het concept ‘Het Mechelse spektakelstuk ontrafeld’ resulteerde in een theatrale licht- en geluidsinstallatie die het Mechelse kapittel weer tot leven brengt. Bij binnenkomst worden bezoekers verrast door de indrukwekkende wapenborden, die opgesteld staan binnen theaterdoeken die de Mechelse Sint-Romboutskathedraal verbeelden – de locatie van het kapittel. Bart van Loo, historicus en auteur van het beroemde boek De Bourgondiërs neemt je mee in het spektakel. In geuren en kleuren brengt hij de pracht en praal tot leven.

De mythe ontrafelt

Rondom de theatrale installatie wordt het verhaal gedeconstrueerd. Zo biedt de tentoonstelling een kritische blik op de beeld- en mythevorming van de Orde van het Gulden Vlies, becommentarieerd door oude en hedendaagse kunst. We tonen aan dat de ridderorde een machtsinstrument was van de Bourgondische hertog, Filips de Goede. De Bourgondische Staat was een theaterstaat, waarbij allerlei middelen werden ingezet om de macht van de hertog te vergroten. Neem bijvoorbeeld de opvallende ridderkostuums: met hun rode mantels en gouden kettingen creëerde de hertog een onderscheid tussen leden en niet-leden. Bovendien verleende hij extra status aan de orde door terug te grijpen naar Bijbelse en mythische vertellingen. Kortom, door diverse elementen, zoals motieven, verhaallijnen en kostuums, werd de macht van de hertog bevestigd.  

Een foto van Mous Lamrabat toont een jongen in een outfit die tegelijk ridderlijk en casual aandoet: kostuumvest én harnas, molensteenkraag en durag. - De Standaard, 2024

Een verfrissende 21ste-eeuwse blik op een roemrijk verleden.

De Standaard – maart 2024