Foto exterieur Oranjehotel: J.L. van den Oever

Kwetsbare vrijheid

Nationaal Monument Oranjehotel, Den Haag (NL) 

Opgesloten in een eenzame cel, de vrijheid ontnomen als gevolg van de bezetting door Nazi-Duitsland. In voormalig gevangenis Nationaal Monument Oranjehotel ervaren leerlingen straks hoe kwetsbaar vrijheid is als de Nederlandse rechtsstaat in gevaar komt.

Een nieuw educatief programma

Momenteel ontwikkelen wij een nieuw educatief programma voor de gevangenis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben hier veel verzetsstrijders, Joden, communisten en Jehova’s getuigen vastgezeten. Het doel is om de herinnering aan hen levend te houden en hun aangrijpende verhalen door te geven aan toekomstige generaties, maar ook om scholieren aan het denken te zetten over wat vrijheid eigenlijk betekent.


Portret van gevangene Anton de Kom


Portret van gevangene Helen Cohen


Portret van gevangene Arij Kop

In de cel met vrijheid

Schoolklassen zullen in kleine groepjes de cellen betreden. Hier horen ze het verhaal van gevangenen die tijdens de Duitse bezetting vastzaten. Het is een interactieve beleving van geluid, licht en rekwisieten. Denk hierbij aan de rauwe realiteit van de cellen en het dagelijkse doen en laten van de gevangenen of bewakers. Door een half uur in een cel door te brengen, voel je hoe eenzaam, klein en duister het kan zijn. De scholieren leren over de kwetsbaarheid van de Nederlandse rechtstaat in tijden van het totalitaire regime van de Nazi’s en hoe dit de vrijheid nog verder beperkte.

We moesten een vrouwelijke bewaker volgen. Ik herinner me dat we door een lange gang liepen en dat er een celdeur werd geopend. (…) Daar moesten we naar binnen.

Gevangene Helen Cohen, destijds 8 jaar oud

Credits

Opdrachtgever
Nationaal Monument Oranjehotel

Content Design
Studio Louter

Ruimtelijk ontwerp 
Maarten Stolk