Early Human Behaviour

Universiteitsmuseum Bergen, Bergen (NO), 2023

Hoe creëert een universiteit kennis? En hoe bestudeer je iets dat 100.000 jaar geleden is gebeurd? In de nieuwe tentoonstelling van het Universiteitsmuseum van Bergen worden bezoekers betrokken bij het werk van wetenschappers.   


Links: Lightbox met een afbeelding van de SapienCE oprichter Chris Henshilwood. Rechts: SapienCE wetenschappers bij opening tentoonstelling.

SapienCE project

Ongeveer 100.000 tot 70.000 jaar geleden vond er een verschuiving plaats in menselijk gedag. Vroege mensen begonnen modern menselijk gedrag te vertonen. Bijvoorbeeld door symbolen te gebruiken op hun lichaam en op de voorwerpen die ze maakten. Was dit voor decoratieve doeleinden? Communiceerden de symbolen een boodschap aan andere stammen? Of zijn het de eerste tekenen van wiskunde?  Dit zijn de gedragingen die onderzoekers van het Centre for Early Sapiens Behaviour (SapienCE) bestuderen. Het centrum, gevestigd aan de Universiteit van Bergen, werd opgericht in een poging om de centrale vraag te beantwoorden: 'Waarom, hoe en wanneer evolueerde modern menselijk gedrag?'. Het SapienCE-project combineert methoden en inzichten uit de archeologie, psychologie en klimatologie. Samen met het museum hebben we het concept en het ontwerp gemaakt voor de nieuwe tentoonstelling over hun lopende onderzoeksproject. 

Ontstaan van cultuur 

Het bestuderen van vroeg menselijk gedrag brengt je helemaal naar Zuid-Afrika. Langs de afgelegen kust liggen grotten en rivieren waarin vroege mensen schuilplaatsen vonden om te koken, eten en voorwerpen te vervaardigden. Het is de oorsprong van de menselijke cultuur. De vaardigheden die hiervoor nodig waren werden aangeleerd en doorgegeven van generatie op generatie.

De artefacten die door vroege mensen zijn achtergelaten, worden nu opgegraven door nieuwsgierige en toegewijde wetenschappers van SapienCE. Archeologische opgravingen staan centraal in het project, en daarom hebben we ze een centrale rol gegeven in de tentoonstelling. Bezoekers krijgen zo het gevoel dat ze naast de wetenschappers in de grot stappen.   


Foto’s: University Museum of Bergen

Landschap van Leren 

Samen met OPERA Amsterdam creëerden we een Landschap van Leren waarin bezoekers drie niveaus van leren ontdekken. Allereerst zullen ze SapienCE-wetenschappers ontmoeten die de onderzoeksmethoden uitleggen die zij zelf hebben geleerd en nu toepassen om het verleden te bestuderen. Daarnaast ontdekken bezoekers dat hun onderzoek onthult hoe vroege mensen van elkaar leerden. Tot slot krijgen bezoekers de kans om hun eigen vaardigheden te oefenen en aan anderen te leren.

Je ontdekt dat leren centraal staat in het mens-zijn: 100.000 jaar geleden en nu nog steeds. 

“De activiteiten doen het publiek beseffen dat de mens, zelfs 100.000 jaar geleden, al zeer geavanceerd was.”

Heidi Bøhagen, recensent van Bergens Tidende

Credits

Opdrachtgever
University Museum of Bergen

Content design audio stories
Studio Louter

Ruimtelijk ontwerp
OPERA Amsterdam

Bouw
Bruns